Thuis - deel 1

Door Cuong Lu | 10-01-2022
Als je geen thuis hebt, ben je niet echt jezelf. Niet jezelf in de zin van verbonden met het leven, met je echte zelf.
In ieder van ons is diep van binnen een plek. Die plek heet thuis. En dat thuis is aanwezig in ieder mens. Als je thuis nog niet hebt ontdekt, ben je nog niet echt gelukkig. Heb je een thuis in jezelf ontdekt, dan snap je echt wat geluk is. Thuis is een plek waar geen grenzen meer zijn. Als je echt thuis bent, is er geen grens meer tussen jij en ik.

Leven zonder een thuis is moeilijk, heel moeilijk zelfs. Of zal ik zeggen te moeilijk, het is te moeilijk zonder een thuis. Zonder een thuis ben je het ene moment heel blij en het andere moment heel droevig. In droevige momenten kunnen lijden, angst, pijn, verdriet, eenzaamheid je kapot maken. Die kunnen jou, jouw relatie, jouw gezin, jouw maatschappij echt kapot maken.

Als je een thuis hebt, is droefheid niet erg meer. Als je heel droevig, heel verdrietig bent, en je hebt een thuis, dan kun je in plaats van pijn te hebben en mee te gaan met dat lijden, teruggaan naar huis. Dat kan heel snel gebeuren, binnen een paar seconden, 10 seconden, een minuut, twee minuten. Je komt terug naar huis en je bent niet meer bang voor verdriet, eenzaamheid, lijden. Je hebt een thuis.
"Als je een thuis hebt, is droefheid niet erg meer."
Zelfs in een moment van blijdschap, als je heel vrolijk bent, kun je niet meer jezelf zijn. Je kunt op dat moment niet naar huis gaan, niet thuiskomen. Je doet graag iets wat je heel fijn vindt maar zonder een thuis te hebben kan die energie, dat wat je stuurt, je kapot maken en heel veel schade aanrichten aan jezelf, je relaties, je gezin, de maatschappij.

Er is dus een plek die thuis heet en zonder thuis kunnen blijdschap, verdriet, vrolijkheid, verliefdheid, angst allemaal schadelijk zijn in jouw leven. Als je geen thuis hebt, ben je niet echt jezelf. Niet jezelf in de zin van verbonden met het leven, met je echte zelf.

Ik wil niet meer dat je zonder een thuis leeft. Ook ik kan dat niet meer en omdat ik niet meer zonder een thuis kan leven, nodig ik jullie allemaal heel graag uit om elke dag thuis te komen. Thuis te zijn. En als je vraagt waar is thuis, dan zeg ik in jezelf en dan ben je ook echt jezelf. Je voelt letterlijk, ik ben nu echt thuis. Ik kan mezelf zijn, ik kan verdrietig zijn en angstig of vrolijk zijn, maar ik ben thuis, ik heb een grond, stabiliteit. Waar thuis is daar zijn je voorouders aanwezig. Heel veel mensen zijn daar. En daar kun je mij ook zien, ik ben ook bij jouw thuis.
Rustend in de leegte
Meld je aan voor de 16-daagse retraite

Lees ook deze artikelen

Misschien vind je deze ook wel interessant