Echt Geluk Heeft Geen Oorzaak

Door Cuong Lu | 10-02-2022
Echt geluk kun je niet kwijtraken. Als je het kwijt kunt raken, dan is het niet echt. Het is een heel stabiel geluk. En wanneer we het nodig hebben, is het er.
Voor mij is echt geluk iets heel stabiels. Het is stabiel, dat betekent het is er. Echt geluk is er. Het is er wanneer het goed gaat, het is er ook wanneer het niet goed gaat. Dat is stabiliteit. Dat betekent echt geluk is er wanneer je lijdt. We denken vaak, wanneer we lijden dat geluk er dan niet is. Dat is niet waar. Geluk is er ook wanneer je lijdt, wanneer je pijn hebt. In het dagelijkse leven werken we heel hard om geluk groter te maken, om jouw geluk in het leven groter te maken, sterker te maken. Maar echt geluk wordt niet groter, echt geluk wordt ook niet kleiner. Echt geluk is iets dat je niet hoeft te zoeken, het is er, in jou, in ieder van ons. Als je het moet zoeken, dan is het niet echt.

Echt geluk kun je niet kwijtraken. Als je het kwijt kunt raken, dan is het niet echt. Het is een heel stabiel geluk. En wanneer we het nodig hebben, is het er. Tijdens zitmeditatie, wanneer we in stilte zitten, genieten wij van dat stabiele geluk. We zitten en het is er, het is er meteen, meteen in de eerste seconde is het er. Het is er en het zegt tegen jou: ik ben er altijd geweest, ik ben er altijd, ik ben altijd hier, maar jij ziet mij niet. Je hebt een idee over geluk en daarom zie je mij niet.

Jouw idee over geluk, wat je geluk noemt, is niet altijd geluk. Misschien moet je de tijd nemen om op te schrijven, wat is mijn idee over geluk. Wat is geluk? Dat kun je opschrijven, neem er de tijd voor om het op te schrijven, wat is geluk. En je schrijft het op. Dit is mijn idee over geluk. Voor sommige jongeren is het heel eenvoudig: als ik heel lang op internet mag surfen, dat is geluk. Als ik heel lang mag internetten. Of als ik heel lang mag gamen, dat is geluk. Heel eenvoudig. Maar als je kijkt naar dat heel lang gamen, heel lang internetten, dan zul je vragen: “Is dat echt geluk?” En ze zeggen: ja, ja, ja. Maar wij weten wel beter. Als je aan een alcoholverslaafde vraagt, wat is jouw geluk op dit moment, wat is jouw idee over geluk? Nou een lekker glas wijn, dat is mijn geluk. Nu ben ik niet gelukkig, maar als ik mijn glaasje wijn krijg, dan ben ik gelukkig.

Mijn vraag is: wat is dan jouw idee over geluk, wat is dat? Wat heb je nodig om gelukkig te zijn? Het is belangrijk om dat te ontdekken: dit is mijn idee. Het is gevaarlijk wanneer je dat niet weet. Je werkt dag en nacht om dat te kunnen bereiken, jouw idee over geluk, en je moet weten wat het is. Als ik vraag wat heb je nodig om gelukkig te zijn, dan zijn we eigenlijk op zoek naar een oorzaak van geluk. Een oorzaak. Welke oorzaak heb je nodig om gelukkig te kunnen zijn?

Misschien denk je om gelukkig te zijn, heb je een fijn gevoel nodig. Dat is jouw oorzaak. Heel eenvoudig. Je hebt een fijn gevoel nodig, een plezierig gevoel. Maar je kunt niet 24 uur per dag een plezierig gevoel hebben. Niemand kan dat. Jouw idee dat een plezierig gevoel het fundament is van jouw geluk, als je er heel sterk aan hecht, dat dat jouw geluk is, dat dat de oorzaak van je geluk is, dan is dat tegelijkertijd de oorzaak van jouw lijden.

Waarom? Omdat als het afwezig is, dan lijd je. Toch? Je denkt mijn oorzaak van geluk is heel anders dan de oorzaak van lijden. Misschien niet. Misschien is het precies hetzelfde.
"Wij denken er is een oorzaak voor geluk en er is een oorzaak voor lijden. Maar we beseffen niet dat de oorzaak van geluk tegelijkertijd de oorzaak van lijden is."
Er zijn mensen die geloven ik moet heel veel geld hebben, welvaart, om gelukkig te kunnen zijn. Ze zijn meteen in paniek en lijden wanneer ze wat minder geld verdienen. In ons denken geloven wij dat de oorzaak van geluk anders is dan de oorzaak van lijden. En dat is een ernstige denkfout, een fundamentele denkfout. Wij denken er is een oorzaak voor geluk en er is een oorzaak voor lijden. Maar we beseffen niet dat de oorzaak van geluk tegelijkertijd de oorzaak van lijden is.
Dus mijn simpele vraag is: wat is jouw idee over geluk? Waar geloof je in als oorzaak voor geluk? Hoe beschrijf je jouw geluk? Kun je proberen het te beschrijven? Welke condities heb je nodig om gelukkig te zijn? Het heeft bij mij heel lang geduurd, voordat ik ontdekte dat echt geluk geen oorzaak heeft. Echt geluk heeft geen oorzaak. Echt geluk is er en heeft geen oorzaak. Het heeft geen oorzaak nodig. Echt geluk kun je niet beschrijven. Ik kan dit plezierige gevoel niet beschrijven, want als het er is, is het er ook wanneer er een onplezierig gevoel is. Heel gek. In ons dualistische denken, ons oorzaak-en-gevolgdenken, zeggen wij wanneer er lijden is, dan is er geen geluk. Maar dat is niet mijn belevenis. Ik heb ontdekt dat je midden in het lijden toch gelukkig kunt zijn. Geloof je dat? Het gaat niet om geloven, maar ik wil graag dat je dat kunt beleven. In de vlam, in de hitte, kun je ook de koelte van geluk ervaren. In de hitte van het lijden. Het gaat niet om geloven, maar om het kunnen beleven. Want dit is een waarheid. Jij kunt ook midden in het lijden, de pijn, de hitte van het lijden, de koelte van geluk ervaren. Dat is non-dualistisch.
Rustend in de leegte
Meld je aan voor de 16-daagse retraite

Lees ook deze artikelen

Misschien vind je deze ook wel interessant