Thuis - deel 2

Door Cuong Lu | 20-01-2022
Want zodra je mind je ergens naartoe brengt en je bent niet thuis, kun je niet meer stoppen.
Jouw mind kan heel gemeen zijn. Misschien denk je, nee, mijn mind niet, jawel mijn mind ook, jouw mind ook. Mind/geest kan heel gemeen zijn. Wij als mensen kunnen ontzettend gemeen zijn. Denk aan Auschwitz. Wat we daar aangericht hebben, hebben wij gedaan met onze mind. Miljoenen mensen hebben wij verbrand. Onschuldige mensen, kinderen. Denk aan Hiroshima.

Miljoenen, miljarden mensen in de maatschappij leven op dit moment zonder een thuis. En zij kunnen allemaal heel gemeen zijn. Want zodra je mind je ergens naartoe brengt en je bent niet thuis, kun je niet meer stoppen. Alleen een thuis brengt je tot stoppen. Alleen een thuis. Zonder een thuis wil je iets doen, iets zeggen, en je weet niet waar het je naartoe brengt. Zo sluw is je mind. Je doet iets en je weet niet wat je doet. Je hebt geen idee wat je doet en waar je mind je naartoe brengt.
"Alleen als je echt thuis bent, kun je de mind stoppen. "
Dus in jou is een thuis en in jou is ook een mind die heel schadelijk voor jou kan zijn en die je alleen kunt stoppen met een thuis. Alleen met een thuis. En daarom zeg ik: ik kan ook niet meer zonder een thuis. Ik oefen elke dag om thuis te komen, echt bij mij thuis te komen. Daarom wens ik jullie allemaal toe om een heel nieuw jaar thuis te kunnen zijn. Dat is mijn wens voor jullie in het nieuwe jaar. Denk aan thuis. We gaan een thuis opbouwen.

Alleen als je echt thuis bent, kun je de mind stoppen. Wanneer je thuis bent, kun je ook pas begrijpen wat goed is. Heb je geen thuis, dan speelt jouw mind een spelletje met jou en denkt dat is goed, dit is goed, wat je denkt is goed, wat je doet is goed. Maar je hebt geen idee waar het je naartoe brengt. Dat is echt mind. Je denkt alleen maar dit is goed en dat is heel leuk.

Ik denk aan de kinderen die nu opgroeien en elke dag zo leven: dit is leuk. Terwijl ze geen idee hebben waar het ze naartoe brengt.
Rustend in de leegte
Meld je aan voor de 16-daagse retraite

Lees ook deze artikelen

Misschien vind je deze ook wel interessant