informatie pagina
Belangrijke Informatie
No Word Zen,
een Internationaal Praktijkcentrum in Frankrijk
Het zal niet lang meer duren voordat je een plek van vrede vindt, zelfs in onze lawaaierige samenleving van vandaag. Als je het tempo en de luxe van lichtstad Parijs achter je laat, vind je in slechts drie uur rijden een oase van rust in ons No Word Zen-centrum in het zuiden van Frankrijk.

We zijn verheugd de frisse schoonheid en sereniteit van ons centrum met je te delen. Het No Word Zen-praktijkcentrum ligt op een heuvel aan het einde van Magnac-Laval, een gemeente in het departement Haute-Vienne in de regio Nouvelle-Aquitaine in het westen van Frankrijk, een stad met een eeuwenoude stille en vredige geschiedenis . Kleurrijke wilde bloemen zullen je liefde voor de natuur aanwakkeren en met het prachtige uitzicht vanuit ons centrum kun je naar de zon kijken. Sta elke ochtend op, begroet door vogelgezang, en geniet elke avond van de zonsondergang. Later op de avond zullen we ademen met de fonkelende sterren, genietend van het geluid van tjilpende insecten.

Haute-Vienne is een ideale plek voor hen die rust zoeken en graag in het groen reizen, een plek geschikt voor liefhebbers van het buitenleven, met een gemakkelijke toegang tot hoge bergen en diepe bossen. Paardrijden of fietsen door steden en dorpen kan ook, evenals in een boot gaan vissen op de nabijgelegen rivieren, of een bezoek brengen aan de regionale door UNESCO erkende werelderfgoedsites.

Kom naar No Word Zen om een retraite bij te wonen en te genieten van een eenvoudig en vredig leven, praktiserend als een monnik. Je zult het leven dieper gaan zien en je eigen juweel van wijsheid voeden, zodoende worden je moeilijkheden omgezet in geluk en zal deze omzetting van je lijden door blijven gaan nadat je naar huis bent teruggekeerd.

Bij No Word Zen verweven we meditatie met de wijsheid van onderlinge afhankelijkheid in onze dagelijkse activiteiten, alzo in elk moment betekenis vindend. We zullen tijdens de retraite meditatie beoefenen onder de directe begeleiding van zenleraar Cuong Lu, die de vormloze dharma belichaamt die al meer dan 25 eeuwen van leraar op leraar wordt overgedragen. Als je met Cuong Lu oefent, zul je woorden van wijsheid ontvangen samen met de woordeloze overdracht van een medelevende en wijze leraar. Ga naar Galerij
Dagelijks programma
Op de dag van aankomst kun je gewoon ontspannen, andere mensen leren kennen of de kennismaking met oude bekenden hernieuwen. Het programma begint om 20.00 uur. Gelieve uiterlijk 17.30 uur aanwezig te zijn want om 18.00 uur gaan we samen eten. Om 20.00 uur is de eerste presentatie.

Elke dag oefenen we zitmeditatie, loopmeditatie, mindful eten en samenwerken als gemeenschap. Er is altijd een periode van ‘edele stilte’ vanaf de laatste activiteit in de avond tot het ontbijt van de volgende ochtend. Eén dag van de week is een ‘Lazy Day’, een dag zonder formele training.

Iedereen die naar het No Word Zen-praktijkcentrum komt, neemt deel aan alle meditatieoefeningen en doet mee aan gemeenschapswerk, zoals het voorbereiden van de meditatiehal, het schoonmaken van openbare ruimtes en het maaien van gazons als onderdeel van hun dagelijkse meditatie. Tang Dynastie Zen Meester Baizhang Huaihai was vastbesloten om elke dag te werken. "Een dag niet werken is een dag niet eten", zei hij. In de zenbeoefening is werk niet zomaar werk. We oefenen aandacht voor elke lichamelijke beweging, sensatie en gedachte, en ondersteunen elkaar, profiteren van onze collectieve energie en leren samen in harmonie te leven. We vragen iedereen om bij te dragen aan de collectieve energie door deel te nemen aan alle geplande activiteiten tijdens de retraite.

Gebruik tijdens retraites je smartphone, tablet of laptop alleen als het dringend is. Vrij van elektronische verbondenheid, heb je de ideale omstandigheden om de wonderen van het leven te ontdekken.

Vier weken voor je aankomst bezorgen wij je een compleet schema zodat je je tijd goed kunt plannen.
Een typische No Word Zen-dag:

05:30 uur  wake-up bell

06:00 uur  zitmeditatie

07:30 uur  ontbijt in stilte

10.00 uur  Dharma talk

11:15 uur  wandelmeditatie

12:15 uur  lunch in stilte

14:00 uur  middagactiviteit

16:00 uur  werkmeditatie

18:00 uur  diner in stilte

20:00 uur  zitmeditatie

21.00 uur  edele stilte

Sangha Opbouw
We delen hetzelfde lichaam met wijsheid en liefde. No Word Zen is een wereldwijd netwerk van sangha's, geïnspireerd door wijsheid en mededogen. We willen een groene en vredige planeet hebben voor het geluk van de mensheid en proberen de wereld te vertellen wat essentieel is om een toekomst mogelijk te maken.
Accommodatie
Wij bieden tweepersoonskamers (twee personen/één ruimte). Wij bieden dekens, kussens, matrassen.

De meeste van onze bedden zijn eenpersoonsbedden en ons tweepersoonsbed is voor stellen.

Woonruimtes, badkamers en toiletten worden gedeeld. Elke verdieping in het hoofdgebouw maakt gebruik van twee toiletten en twee badkamers.
Ga naar Galerij
Kampeerterrein
Kamperen met je eigen tent: als je in je eigen tent kampeert, neem dan je eigen mat, slaapzak, lakens en andere spullen mee). Sommige campings zijn rustiek, sommige bevinden zich op oneffen terrein. Kamperen is alleen mogelijk bij warm weer, van de late lente tot de vroege herfst (half maart tot begin november).

Caravans: No Word Zen heeft een beperkt aantal stopcontacten, dus neem alsjeblieft contact met ons op als je elektriciteit nodig hebt.

Aankomst zonder reservering: we kunnen geen gasten accepteren die zonder reservering aankomen en evenmin gasten die willen overnachten buiten de retraitedagen om. Bedankt voor uw begrip.
Maaltijd
Tijdens je verblijf hier krijg je gezonde, uitgebalanceerde vegetarische maaltijden. We gebruiken zoveel mogelijk biologische en lokale ingrediënten.

Wij serveren alle maaltijden in buffetvorm.
Het ontbijt bestaat uit fruit, muesli, pap, brood en beleg.
's Middags serveren we soep, salade en brood.
Het avondeten bestaat uit een salade, gestoomde groenten, een hoofdgerecht en een dessert.
Let wel: gelieve geen vlees of vis mee te nemen naar het centrum.

De vijf contemplaties

1. Ik kijk naar dit voedsel en weet waar het vandaan komt.
2. Ik zie dat veel mensen op de wereld geen voedsel hebben.
3. Ik eet dit voedsel om mijn lichaam de juiste voeding te geven.
4. Ik weet dat mijn geest ook de juiste voeding nodig heeft.
5. Ik zet dit voedsel om in inzicht en compassie.

Dieetwensen

Voor degenen die specifieke dieetwensen hebben, stuur ons een e-mail. De keuken biedt een eenvoudig alternatief voor gestoomde groenten, eiwitten en koolhydraten. Breng indien nodig uw eigen supplementen mee.

Drankjes

Warme dranken zoals thee en koffie zijn de hele dag verkrijgbaar.
Let wel: neem geen alcoholische dranken mee naar het No Word Zen-centrum.
Gezondheid
Laat ons weten welke medicijnen je gebruikt in verband met voedselallergieën. Laat het ons weten als je een chronische lichamelijke of langdurige psychische aandoening hebt. Vraag je zorgverlener of je fysiek en mentaal fit bent om deel te nemen aan de retraite.
Houd er rekening mee dat wij geen professionele zorg kunnen bieden. Aarzel niet om ons te contacteren indien je hier vragen over hebt.
Wat neem je mee naar No Word Zen?
In de zomer raden we je aan om een insectenwerend middel mee te nemen aangezien er muggen, teken en vlooien zijn. Controleer jezelf tijdens je verblijf bij No Word Zen regelmatig op teken, vooral nadat je buiten bent geweest in zwaar beboste of grasrijke gebieden. Neem een tekenverwijderaar mee.
Evenals handdoeken en toiletartikelen,
lakens, dekbedovertrekken (of slaapzakken),
waterdichte schoenen & pantoffels,
een paraplu of regenjas.
Wasmiddel: we wassen kleding voornamelijk met de hand, omdat we geen industriële wasmachine hebben. Breng kleding mee die eenvoudig en gemakkelijk te wassen is.
Wat draag je tijdens de retraite bij No Word Zen?
No Word Zen is een meditatiecentrum dat een smeltkroes is van veel verschillende culturen. Om onze verschillen te respecteren en te ondersteunen, gelieve alleen kleding te dragen die schouders, borst, rug, armen (tot ellebogen) en benen (dus knielange rokken) bedekt. Draag geen korte broeken, tanktops of korte rokjes. Als je kleding te onthullend is, kan je worden gevraagd om je om te kleden voordat je de meditatiehal binnengaat .

Tijdens de retraite organiseren we meestal een thee-meditatie en enkele traditionele ceremonies. Voor deze gelegenheden kun je mooie formele kleding meenemen.
Dana
Dana (vrijgevigheid), of dana paramita, is een oefening om de kust van vrijheid en geluk te bereiken. Dana is een boeddhistische beoefening om de leraar in staat te stellen zijn belangrijke werk voort te zetten. Elke bijdrage is een enorme steun voor de leerkracht. Een deel van je dana-bijdrage zal gebruikt worden om mensen met een laag inkomen in staat te stellen naar de retraite te komen.
Aankomst en vertrek naar het No Word Zen

No Word Zen ligt 365 km ten zuiden van Parijs en 93 km ten noorden van Limoges.

Per vliegtuig

De dichtstbijzijnde luchthaven, Limoges-Bellegarde Airport, ligt op 48 km van het No Word Zen-praktijkcentrum, en het duurt 43 minuten om langs de nationale route N147 te reizen. Bij aankomst op Limoges-Bellegarde Airport zijn verschillende vervoersmiddelen beschikbaar, inclusief autoverhuur. Of je kunt de trein nemen van Benédictins Gare naar het station van Bellac. Om met een taxi van Limoges-Bellegarde Airport naar het treinstation te reizen, is het tarief ('Allo Artisans Taxis') op weekdagen € 22 en op zondag € 30.

Vanaf het vliegveld kun je ook een taxi nemen naar het No Word Zen-praktijkcentrum. Het tarief is ongeveer € 100. Wel de prijs bij de chauffeur controleren cvoordat je in de taxi stapt.

Allo Artisans Limoges Taxis AALT             +33 5 55 38 38 38
Taxi Minuut                                                   +33 899 65 82 94
Per trein
Het dichtstbijzijnde treinstation bij het No Word Zen-praktijkcentrum is Bellac, dat is 16 km van ons centrum en het duurt ongeveer 18 minuten met de auto om hier te komen vanaf het treinstation .

Het treinstation van Limoges ligt op 3 uur van Parijs met de TGV-hogesnelheidstrein. Vanuit Limoges kunt u een lokale trein nemen naar het station van Bellac. We bieden een enkele ophaalservice om 13:30 uur op het treinstation van Bellac op de dag van aankomst en om 13:00 uur na de lunch op de dag van vertrek.

Opmerking: als je aankomt in Bellac buiten onze ophaaltijden kun je een taxi nemen naar het No Word Zen-praktijkcentrum. De prijs ligt rond de € 40.

Om uw treinkaartje te kopen, kunt u terecht op:

Per auto
No Word Zen ligt ten zuiden van het centrum van Parijs (365 km, 3 uur 45 minuten) via de snelwegen A10, A71 en A20. Als u van Utrecht komt, op A1en A10 moet u wegenbelasting betalen van €37.

Opmerking: we moedigen u aan om samen te rijden om het milieu te beschermen en de kosten te verlagen. Onze parkeergelegenheid is beperkt.